Penafian: Kerajaan dan Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, KPT, Malaysia tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui portal ini.

Thursday, July 15, 2010

Proses Menjana LULUSAN dan GRADUAN

(DIKEMASKINI : 15072010 @ 4.52PM)

Kaedah dalam menjana senarai Lulusan...

selagi Unit Peperiksaaan KK tak menjalankan proses dibawah, pelajar yang sepatutnya menjadi LULUSAN (lulus penuh) akan berada pada kelas 0 dengan status MENDAFTAR..sekaligus memberi kesan kepada enrolmen pelajar Bahagian Pengambilan...

Proses janaan lulusan ini boleh dilakukan apabila sudah berlaku pertukaran sesi atau dalam erti kata lain tiap2 awal semester baru.

Langkah2 :-

1. Paparkan dahulu keputusan Peperiksaan Pelajar Sem 4 (sesi yang lepas)
   
    [ PEPERIKSAAN --> LAIN-LAIN  --> PAPARKAN KEPUTUSAN RASMI ]2.  Semak Status Pelajar Tidak Tamat dan Tekan Kemaskini Rekod Graduan
   
     [ PEPERIKSAAN --> LULUSAN&GRADUAN ]

    


3. Sekiranya sistem sudah habis menjana Pelajar Tidak Tamat....

3.1 Semua pelajar Tidak Tamat Menjadi LULUSAN.(lulus semua)...akan dipaparkan di bahagian REKOD LULUSAN mengikut sesi bagi kohort yang terkini.


3.2 Sekiranya masih ada pelajar yang ada modul/ Markah LI yang GAGAL..sistem akan memaparkan bilangan pelajar tidak tamat tesebut dan baki yang tamat juga akan berada pada senarai kohort terkini.3.3 Dengan klik pada icon People..sistem akan menyenaraikan bilangan pelajar yang masih tidak tamat dan rekod modul dan LI pelajar tersebut. Seperti gambarajah di bawah:-
Berdasarkan contoh diatas :- Pelajar pertama itu masih mempunyai 9 modul yang belum Lulus dan Tiada Markah LI

TINDAKAN  : Bagi baki modul ..samada perlu panggil semula mendaftar (menerusi Unit Pengambilan) atau apa2 proses untuk tujuan push markah pelajar. Buat masa ini ..proses push markah kena menerusi pihak kami (hantar melalui email).

Bagi Pelajar tiada markah LI  : Unit Li perlu panggil semula pelajar untuk daftar semula LI atau push markah LI menerusi mene paparan pelajar dan langsung sync markah ke Unit Exam di page yang sama

Rujukan bagi penandaan di bahagian LI adalah seperti berikut


 4. Setelah proses menjana dan mengemaskini pelajar Tamat selesai...sistem akan memaparkan jumlah lulusan terkini.

4.1 Klik pada icon yang berada ditengah baris Kohort pilihan..dan akan kepada page statistik lulusan mengikut program.

4.2 Menggunakan function dibahagian utiliti , Jana Semula HPNM
 4.3 Setelah sistem habis menjana HPNM..barulah transkrip boleh di muat turut untuk dicetak

5.0 Selepas daripada download transkrip ..boleh buka fail Microsoft Access tersebut.

(kalau tak lengkap bahagian alamat nie..minta pensyarah kelas update menerusi student view pelajar..lepas update dunlud semula fail ni)


(sekiranya berlaku push markah juga perlu ..jana semula HPNM dan dunlud semula fail ini)

 
5.1 Proses pertama keyin No Siri ..masuk dibahagian Table > Pelajar > Table data akan dipaparkan. No rujukan ikut kolej masing-masing.
 

 
 
5.2  Di table yang sama leh dapatkan butiran lain ..yang perlu utk siapkan Laporan Lulusan nanti.


5.3 Kalau dah selesai update No Siri, bolehlah gie kat bahagian REPORT > Transkrip_new ...untuk mencetak keseluruhan lulusan bagi kohort berkenaan.
..Tamat..

0 comments:

Post a Comment