Penafian: Kerajaan dan Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, KPT, Malaysia tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui portal ini.

Thursday, March 25, 2010

Pendaftaran Kursus Mengulang (MM) dan Tebus

Pelajar-pelajar yang mempunyai modul mengulang / tebus boleh mengambil modul tersebut pada semester yang berikutnya. Hanya penasihat akademik sahaja yang dibenarkan untuk membuat pendaftaran modul mengulang / modul tebus bagi seseorang pelajar.


Harus diingatkan bahawa, sebelum proses mendaftar dilakukan oleh penasihat akademik, proses berikut perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum mendaftar modul MM tersebut:-
1. Mengenalpasti jadual waktu yang sesuai dengan jadual waktu pelajar.
2. Mengenalpasti dan memaklumkan kepada pensyarah modul yang terlibat bagi pelajar 'tumpang' modul MM yang berkenaan.
3. Membuat perbincangan bersama pensyarah modul dan KJKK dalam mencapai keputusan sekiranya jadual pelajar bertindan.

Kaedah dalam mendaftar modul (MM) / Tebus Modul

1. Sekiranya pelajar didapati ada modul yang mengulang atau layak tebus semula, Sistem akan memaparkan seperti di bawah:-2. Tekan pada icon yang mewakili satu2 modul mengulang (mm) atau tebus semula.

3. Sistem akan memaparkan senarai kelas yang menawarkan modul berkenaan. Sila pastikan penasihat akademik telah merujuk jadual induk/kelas berkenaan sebelum mendaftarkan modul tersebut.Klik pada kelas yang sesuai...4. Selesai..sistem akan memaparkan hasil pendaftaran modul berkenaan. Kelas yang didaftarkan bagi modul mengulang / modul tebus ini juga disebut sebagai KELAS TUMPANG


0 comments:

Post a Comment